Navnet Maxwell

Første gang navnet ”Maxwell” optræder i historiebøgerne er helt tilbage i det 12. og 13. århundrede. Rent lavpraktisk stammer det fra det gamle engelske navn ”Marcusville” (udledt af weil eller wael, som betyder pool/sø), og dateres tilbage til, da Maccus (engelsk adelsmand) fik bevilliget land af den skotske konge, Kong David den første.

Navnet er af skotsk oprindelse og nedstammer fra adelige aner. Sir John Maxwell er første historiske bærer af navnet, som var kammerherre af Skotland fra år 1231 til 1233. Han døde dog i 1244, uden af efterlade sig børn/arvtagere. Hans yngre bror Sir Alymer Maxwell overtog titlen. Han får herefter to sønner, Herbert og John, hvorfra Maxwell-slægten har sin oprindelse helt frem til i dag.

Maxwell forgrener sig efterfølgende over adskillige generationer, der gennem tiden forplanter sig i forskellige klaner med forskellige baggrunde overalt i Skotland – størstedelen fra det finere borgerskab. Igennem historien – fra 1445, hvor første baron af Maxwell-navnet optræder til år 1513, hvor efterkommer af Herbert Maxwell, John Maxwell (3. baron i rækken) dør side om side med Skotlands konge, Kong Jakob den fjerde, i krigen mellem Skotland og England – helt frem til det 20. århundrede, har navnet været forbundet med spændende historiske begivenheder, stolte traditioner, dramatiske fortællinger, glødende kærlighed og tøndevis af whisky.

I dag er den stolte Maxwell-slægt fordelt over tre forskellige lande på to kontinenter, og det kan nemt tænkes, at fremtidige generationer ender med at sprede familie-dna ’en til flere fjerne steder på kloden.

Nu strækker familienavnet sig fra Skotland, New Zealand og helt over til Danmark. Netop her udspiller vores lille historie sig adskillige århundrede senere…

Vores familiehistorie

Som bekendt, stammer vores stolte familienavn og familiære arv fra det smukke skotske højland, hvor græsset altid er grønt, dalene episk beundringsværdige under en blå himmel, og whiskyen flyder i stride strømme. Og netop denne gyldne nationaleliksir kan have haft signifikant betydning for vores videre slægtshistorie?

Danmark er en lilleputnation i en stor vid verden, men alligevel er vi danskere, helt tilbage fra vikingetiden, blevet forbundet med stærke sømænd og eventyrlystne opdagelsesrejsende, der gennem historien er kommet milevidt, og har tilbagelagt tusindvis af sømil på det store verdenskort. Vores historie tager også udgangspunkt i de 7 verdenshave, som egentlig er katalysator for vores alles videre eksistens – fordelt over tre lande den dag i dag.

Hans Erik Andersen (født 1921), søn af Jens Kristian Marius Andersen (født 1895) og Gudrun Leonora Larsen (født 1897) er sømand, som sin far. Jens Kristian arbejdede som skytte ved den danske flåde på krigsskibet ”Valkyrien”, der havde til opgave at bevogte De Dansk-Vestindiske Øer fra 1915 til 1917, hvor øerne bliver solgt. Kort tid efter i 1917 får Jens Kristian Marius Andersen ansvaret for at nedtage Dannebrog på Sct. Croix – en af de mange danskejede øer, og herefter forlader den danske flåde området.

Eventyret begynder på en lille støjende og tilrøget pub i Skotland. Hans Erik Andersen, sømand som sin far Jens Kristian, arbejder ved flåden under 2. Verdenskrig, og er nu nået til den skotske kystlinje. Her går besætningen i land, og det første, der falder dem ind, er vel nok at slukke tørsten på en af de lokale pubber – blandt sækkepibemusikanter og den skotske arbejderklasse.
Rent tilfældig, og muligvis over en potent flaske malt whisky, falder Hans Erik uvidende i snak med sin kommende svigerfar George Maxwell, der arbejder ved kulminerne i Salt Claws. George Maxwell er gift med Anny Di Wuddi Blair Maxwell fra Springside, og de har sammen datteren Mary Maxwell Blair, hvilket kommer på tale ved bordet.

Om det er Hans Erik Andersen’s stolte danske aner og talegaver, eller måske lidt for meget af den stærke nationaldrik, der ligger til grund for det kommende ægteskab vides ikke med sikkerhed, men kærligheden bliver altafgørende. Den danske sømand introduceres for den skotske ungpige Mary. De falder hurtigt pladask for hinanden, og 31. december 1943 bliver parret gift i Skotland. Året efter, 5. maj 1944, kommer Hans Erik Andersen junior til verden, og 10 år senere får de også datteren Mary Ann Maxwell Andersen, 17. april 1954.

Denne lille lysende kærlighedshistorie i en ellers mørk krigstid bliver startskuddet på vores fælles historiefortælling.

Vores danske generationer

Så går den lange tur tilbage over farefulde farvande. Hans Erik Andersen junior flytter til Danmark efter at have mødt sit livs kærlighed, Astrid Boyum Andersen (født i 1941), og sammen får de datteren Birgitte Boyum Andersen 27. september 1966, og fire år senere, 27. oktober 1970, kommer René Maxwell Andersen til verden. Anden generation af fuldblodsdanerne bliver en realitet. Fem år efter i 1975 ændres familienavnet permanent til Maxwell.
Herefter blomstrer kærligheden på ny i det lille danske land, og familiearven spirer igen. Birgitte møder Poul og gifter sig, mens René giver sit hjerte til sin skønne Louise.

Klokkerne lyder, storken kommer hele to gange på kort tid, og tredje generation Maxwell ser nu dagens lys. De bliver nemlig forældre til drengene Jonathan og Sylvester – herefter med efternavnet Maxwell Lange.

På den anden side af familien har Hans Erik’s søster Mary Ann Maxwell giftet sig med Louis Bernhard Mielec, som er tredje generation fra Polen, i Randers i 1973, og sammen får de døtrene Jannie i 1975, Lotte i 1978, og som sidste skud på stammen Anja Maxwell Mielec i 1983.

Herfra vinder kærligheden igen frem, og flere 3. generationsbørn kommer til verden. Jannie får børnene Kasper, Emilie og senest lille Emma. Trangen til eventyr og at udforske verden ligger stadig latent i familiens genetik, hvorfor Lotte ender med at rejse til den anden side af kloden, nærmere betegnet New Zealand. Her finder hun Nicholas (Nick), som hun gifter sig med, og nu kommer der endnu en lille finurlig krølle på efternavnet Maxwell. Nick bistår med efternavnet Bayly, så Lotte nu hedder intet mindre end Maxwell Mielec Bayly. De har sammen børnene Luca og Indie.

Hvad der fremover sker i Maxwell-eventyret vil kun tiden vise. I er nu selv med til at skrive vores fælles historie fremover.

Maxwell.dk – et digitalt stamtræ

Denne hjemmeside skal ses som et digitalt stamtræ, vores families lille online scrapbog og mindeplatte.

I har hver især fået tildelt en personlig profil herinde, hvor i kan skrive lidt om jer selv efter lyst og behag. Der kan også fremover uploades personlige billeder, og hvert familiemedlem får også tildelt en personlig mail, så alle altid kan komme i kontakt med hinanden på tværs af en travl hverdag og stor, geografisk afstand.